esmaspäev, 27. november 2023

Kadripäeval helmekeesid loomas

 “Usuti helmeste tervendavasse mõjusse. Rahvatraditsioon räägib, et kui helmed kaelas, polnud ka kurjal jõudu. Vana tava kohaselt kinkisid ristivanemad pisitütrele helmeid. Ajapikku koguti helmeid juurde ning neid sai ümber kaela terve rea.” Sellise kirjeldusega kutse helmekeede valmistamise koolitusele potsatas Vormsi Käsitöö Seltsi liikmete postkasti ning kadripäeval, 25. novembril täitus Vormsi koolimaja klass seltsi liikmetest ja koolitüdrukutest, et koolitaja Anu Randmaa juhendamisel luua päris oma helmekee.

Anu Randmaa andis helmekeedest põhjaliku ülevaate, mis värvi ja mis materjalist helmed on olnud, ka helmeste kandmisest. Ülevaadet rikastasid muuseumikogust pärinevad fotod. Juba tekkinud inspiratsioonile andis lisahoogu Kristina Rajando, kui rääkis helmestest, mis Vormsi kiriku taastamistööde käigus 1988. aastal leiti. Osalejad nägid ka neid leitud helmeid, mille vanuseks võib olla sadu aastaid. Kristina lisas, et milliseid helmeid Vormsil kanti, selle kohta kirjalikke allikaid peaaegu ei ole, ainult 1855. aastal märgitud kaks lauset saksa rahvusest Eesti ajaloolase, etnograafi ja folkloristi Carl Friedrich Wilhelm Russwurmi poolt, et naised kandsid, hõbe-, vaha- ja klaaspärlitest helmekeesid. 

Seejärel hakkasid loojate käe all pärlid koonduma, Anu Randmaa asjatundlike soovituste abil läksid kaunid pärliringid veel kaunimaks. 

Vormsi Käsitöö Seltsi juhatuse liikmed Kristina Rajando ja Eha Salus rõõmustasid toreda koolituse toimumise üle. Kristina tõi esile, et koolitus toimus igati sümboolselt Russwurmi 211. sünniaastapäeval ning koostöö kooliga toimib ja traditsioonide järjepidevus on olemas. Eha tundis head meelt, et koolitusest võttis osa palju koolitüdrukuid.

Enda ja üksteise tulemusi imetledes saab küll kindlalt väita, et need helmekeed sobivad nii vanema Vormsi rahvarõiva komplekti kui ka tänaste pidulike rõivaste juurde. Jääb vaid üle uudishimutseda, kes ja millal oma uhket helmekeed kannab.

Koolitus toimus ERKLi mentorprogrammi raames koostöös VKSiga. Lahket ruumikasutust võimaldas Vormsi kool.

Tekst ja fotod Veronika Isberg, foto juhendaja Anu Randmaast Kristina Rajando.



Koolituse juhendaja Anu Randmaa

Kristina Rajando helmeleiust rääkimas

Kristi Erkmann pärleid seadmas

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar