esmaspäev, 10. november 2014

Mardilaat 2014

Mardilaada väljapanek. Foto: M. Tamm
6.-9. novembril 2014 toimus juba kaheksateistkümnendat korda Eesti Rahvakunsti ja Käsitööliidu poolt korraldatav mardilaat. Mardilaat on Eesti käsitöö laulupidu. Seal esitletakse ja müüakse Eesti parimat käsitööd, toimuvad oma ala asjatundjate poolt läbi viidud meistrikojad käsitöögurmaanidele ja harrastajatele ning õpitoad lastele. Lisaks toimuvad käsitöötoodangu presentatsioonid, uute raamatute esitlused, pakutakse eestimaist kõhutäidet ja kuulata saab rahvuslikku muusikat.

Sellel mardilaadal osales Vormsi Käsitöö Selts täiesti uue väljapanekuga. OÜ Vormsi Paat laenas meile ekspositsiooni tegemiseks oma täispuidust valmistatud ning sepistega ühendatud riiulid, mis on spetsiaalselt mõeldud käsitöötoodete näitamiseks mardilaadal. Peamine rõhuasetus oli just sellisel käsitööl, mis on iseloomulik meie saarele. Panime välja Vormsi mustritega kindaid, vardakotte, kirivöösid, vardakoti mustritega erinevaid meeneid, diivanipatju ja vaipasid. Loomulikult ei puudunud meie iga-aastased menutooted - vormsi lammaste villast kedratud taimedega värvitud lõngad ning erinevad nutikad lambanahatooted.  Suurt huvi pakkus meie sepiste väljapanek. Vormsi saart ning käsitööd olid sel aastal Vormsi Käsitöö Seltsi väljapaneku juures tutvustamas Lia Ostapenko, Eha Salus, Johanna-Liisa Müürissepp, Ela Streng, Tatjana Saard ja Marju Tamm. Ekspositsiooni aitas üles seada ja laada lõppedes maha võtta Algor Streng.



Vormsi Lood. Foto: A. Valbet
Mardilaada kultuuriprogramm oli seekord pühendatud rannarootsi kultuurile. Üles astusid Leesikad programmiga "Rannarootsi lood," Ürgleigarid, kes tutvustasid Pakri rahvarõivaid ning tantse, perekond Riidas tutvustas noarootsi rahvariideid. Isegi mardisandid tulid seekord Pakrilt. Vormsi Käsitöö Selts astus üles kavaga "Vormsi lood," millega tutvustaime mardilaada laval lühidalt Vormsi ajalugu, rahvatantse, laulu ja pillimängu ning rahvariideid. Suured tänud abijõududele - lisaks Vormsi Käsitöö Seltsi liikmetele Kristina Rajandole ning Marju Tammele astusid üles ka Yngve Rosenblad ning Jaan Rajando. Peale meie ligi neljakümneminutilist etteastet ei tahtnud pealtvaatajate arvukad küsimustele Vormsi omanäolise pärandkultuuri ning tänapäeva elu-olu kohta lõppeda....

Mardilaada viimasel päeval kuulutas Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit välja järgmise aasta teema - Loomast Loodud. Teema tutvustamiseks oli mardilaadal eraldi ekspositsioon, mille loomisele ja teostamisele aitas kõvasti kaasa meie käsitööseltsi liige Kristina Rajando.

Vormsi Käsitöö Seltsi osalemist mardilaadal toetab iga-aastaselt Vormsi vald. Suured tänud selle eest!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar